Éljen a vallásszabadság!


Az Erdélyi Országgyűlés 1568. január 6–13. közötti ülésén törvénybe foglalta a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. E törvény biztosította a bevett felekezetek békés együttélését, ugyanakkor Erdélyt a vallásszabadság és a felekezeti türelem földjévé tette, menedéket nyújtva a más országokból elüldözötteknek is. Az unitárius egyház megalapítása szorosan összefügg a vallásszabadság törvénybe foglalásával.
E jeles törvényalkotás 450. évfordulóján az erdélyi történelmi egyházak együttműködésében közös ünnepségre és emlékjelhagyásra kerül sor Tordán, 2018. január 13-án. A főtéri római katolikus templomban 10 óra 30 perckor kezdődő ünnepségen az erdélyi történelmi felekezetek vezetőivel együtt adunk hálát közös szellemi örökségünkért. Az esemény díszmeghívottjai Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A hálaadó ünnepség keretében felavatásra kerül a Vallásszabadság Emlékműve a római katolikus templomkertben. A megemlékezés a jeles eseménynek emléket állító, Körösfői-Kriesch Aladár által készített festmény megtekintésével zárul a helyi múzeumban. 
Az ünnepségre és emlékműavatásra szeretettel várjuk az egyháztagokat és lelkészeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése