Virgonc Tallér

Elkezdődött a Virgonc Tallér Program
Ma, azaz március 1-én kezdetét vette a Székelymuzsnai Nők Egyesületének új kezdeményezése: a Virgonc Tallér nevű program! Egy motiváló programról van szó, amelyben részt vehet minden Székelymuzsnában lakó gyermek, óvodástól, VIII. osztályig. A program Muzsnában március 1-től a falunapig, augusztus 15-ig tart és lényege, hogy a helyi gyerekek ebben az időszakban úgynevezett Virgonc Tallérokat gyűjthetnek a saját füzeteikben, majd a program végén, falunapon, a nekik szervezett vásáron levásárolhatják. A gyerekek három helyről kaphatnak tallérokat: az iskolából (óvodából) tanórákon kapott minősítések, magaviseletük függvényében, a helyi egyházak képviselőitől, ha látogatják a templomot és ügyeskednek, valamint a helyi civil szervezetektől (Viharsarok Egyesület, Székelymuzsnai Nők Egyesülete), ha részt vesznek és ügyeskednek az egyesületek által szervezett közösségi tevékenységeken (szemétgyűjtés, tojásfestés, stb.).
Úgy gondoljuk ennek a programnak számos jótékony hatása lesz közösségünkre. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a helyi intézmények végre együtt dolgozhatnak egy közös programban, a másik, hogy a gyerekeinket ezzel a módszerrel nem csak nevelhetjük, hanem játékosan beleszoktathatjuk őket a közösségért folytatott munkába, nem utolsó sorban szeretnénk, ha a gyerekeink sikerként élnék meg, hogy „Jónak lenni, jó!”. Ez lesz ugyanis a program jelmondata.
A program anyagi részét a Székelymuzsnai Nők Egyesülete a jövedelem adóból felajánlható 2%-kokból, valamint kiflisütésből fedezné, de szükségünk lesz szponzorokra, támogatókra is a gyerekeknek megszervezett vásár fínanszírozására. A tervek szerint, ezen a vásáron értékes dolgokra válthatják majd a gyerekek tallérjaikat: könyvekre, társas játékokra, játékokra, kifestőkre, de élő kis állatokra is. Szívesen fogadunk tehát felajánlásokat erre a programra, de nem csak anyagiakat. Jelenleg felajánlásunk van egy kecskegidóra és egy nyuszira.
A program 44 muzsnai gyereket érint, 3 évestől, 14 évesig.
Az ötlet nem a mienk, a Székelymuzsnai Nők Egyesülete a Három Hegy Ifjúsági Egyesülettől (Béta, Dobó, Vágás) vette át az ötletet, ők Magyarországról kapták. De itt a sor nem szakad meg, hiszen a Székelymuzsnai Nők Egyesületétől átvették az ötletet a székelyderzsiek is. Székelyderzsben a Székelyderzsi Unitárius Egyház a projekt gazda, együtt működve az összes helyi intézményekkel.
A székelymuzsnai és a székelyderzsi program párhuzamosan fog működni.
Még a program elején vagyunk, de már sikerként éljük meg, hogy ugyan úgy Muzsnában, mint Derzsben sikerült a helyi intézményeket összefogni egy cél érdekében: egy szebb, élhetőbb jövőért!
További részletekkel hamarosan jelentkezünk!
Karsai Kinga
Székelymuzsnai Nők Egyesülete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése